Καλές πρακτικές
Διαγενεακό Πρόγραμμα του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Διαβάζουμε μαζί
Διαγενεακό Πρόγραμμα του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Διαβάζουμε μαζί
Υλοποιήθηκε με την επιχορήγηση της ΓΓ ΔΒΜ
Στο διαγενεακό πρόγραμμα συμμετείχαν γονείς και παιδιά από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής ανάμεσα στην οδό Πατησίων και το Σταθμό Λαρίσης, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, που ανήκαν κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. (Στη περιοχή υπάρχουν 9 Δημοτικά Σχολεία και 7 Νηπιαγωγεία με μεγάλο αριθμό μαθητών). Στόχος ήταν η στήριξη των οικογενειών, ώστε να βελτιωθεί η σχέση τους με το σχολείο, να ενισχυθεί ο γραμματισμός των μελών τους (οικογενειακός γραμματισμός) και να προωθηθεί η ανάγνωση στο σπίτι, καθώς και να καταπολεμηθούν προκαταλήψεις και διακρίσεις.
Πραγματοποιήθηκαν 14 εβδομαδιαίες συναντήσεις με βιωματικό χαρακτήρα, συνολικής διάρκειας 35 ωρών. Απασχολήθηκαν τρεις εκπαιδεύτριες που συμμετείχαν σε όλες τις συναντήσεις.
Σε όλες τις συναντήσεις έπαιρναν μέρος γονείς και παιδιά, κατά περίπτωση σε κοινή ομάδα ή ξεχωριστά, ανάλογα με τον σχεδιασμό της επιμόρφωσης, το ιδιαίτερο θέμα της συνάντησης, τις παιδαγωγικές ανάγκες.
Οι βασικές θεματικές ενότητες διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονιών και συνδέονταν σε κάθε περίπτωση με παιδικά βιβλία, ώστε να προωθείται η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης μικρές κινηματογραφικές ταινίες, αντίγραφα έργων τέχνης και φωτογραφικό υλικό. Προωθήθηκε η ιδέα της αξιοποίησης των κατάλληλων κάθε φορά παιδικών βιβλίων ως αφορμή για συζήτηση και επίλυση ποικίλων ζητημάτων στην οικογένεια. Σε κάθε συνάντηση, η ομάδα των παιδιών και η ομάδα των ενηλίκων δούλευαν παράλληλα πάνω στο ίδιο θέμα, καταγράφοντας με ποικίλους τρόπους τις απόψεις τους. Στη συνέχεια οι ομάδες αναμιγνυόταν, αντάλλασσαν τα αποτελέσματα και προχωρούσαν σε κοινές δραστηριότητες πάνω στο θέμα.
Συνεργασίες επίσης με φορείς της περιοχής βοήθησαν την προσπάθεια: Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη.
Μεταξύ άλλων η θεματολογία περιλάμβανε:
- εξοικείωση με τρόπους στήριξης του γραμματισμού των παιδιών
- το παραμύθι ως επικοινωνία και διαπολιτισμικό εργαλείο - αφήγηση
- συνεργατική ανάγνωση και τεχνικές για το ξεκλείδωμα κειμένων και εικονογράφησης μέσα από επικοινωνιακές και γλωσσικές πρακτικές, παιχνίδια, δημιουργικές δραστηριότητες
- οικογενειακή ιστορία: προέλευση, μνήμες, σχέσεις
- τρόπους επιλογής βιβλίων – εξοικείωση με ποικίλα είδη βιβλίων
- επεξεργασία συναισθημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην απομόνωση, τον φόβο και τον θυμό, μέσα από λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά
- αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου – δραστηριότητες
- βιωματικές δραστηριότητες για την πρόληψη και καταπολέμηση προκαταλήψεων και διακρίσεων
- σχολικές εμπειρίες των γονιών και των παιδιών τους: αφηγήσεις.
Γονείς και παιδιά διαβάζουμε μαζί
Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 και ώρες 10.30-13.30, στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας - Μέγαρο Διομήδη πραγματοποιήθηκαν από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο, σεμινάριο και βιωματικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά. Η δράση αυτή εντάσσεται στο Διαγενεακό Πρόγραμμα που υλοποιεί το Δίκτυο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης με τίτλο Γονείς και παιδιά διαβάζουμε μαζί.
Εισηγήτριες:
- Τζέλα Βαρνάβα-Σκούρα, καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός
- Βάσω Νικολάου, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη του διαγενεακού προγράμματος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Γονείς και παιδιά διαβάζουμε μαζί».
Βιωματικά εργαστήρια για ενηλίκους:
- Βιβλία δίχως λόγια, με την Ντόρα Τσιαγκάνη (μικτή ομάδα ενηλίκων και παιδιών)
- Η γραφή ως εικόνα σε διάφορους πολιτισμούς, ένα ταξίδι, με την Ειρήνη Γκόνου (μικτή ομάδα ενηλίκων και παιδιών)
- Ας φτιάξουμε ένα βιβλίο, με τις Καλλιόπη Κουτρουμπή και Μαρία Γεροσίδερη (τα παιδιά και οι γονείς τους φτιάχνουν το δικό τους βιβλίο με ανακυκλώσιμα υλικά)
- Ανιχνεύοντας ιστορίες από φωτογραφίες και βιβλία, με την Μαρία Λεμπέση
Παράλληλες δράσεις για τα παιδιά με θέμα τον κόσμο του βιβλίου:
- Δραματοποιημένη αφήγηση βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά
- Διαδραστικά παιχνίδια με αφορμή σειρά παιδικών βιβλίων
Φωτογραφικό υλικό:
1) Βιβλιίο δίχως λόγια
2) Η γραφή ως εικόνα σε διάφορους πολιτισμούς, ένα ταξίδι, γονείς και παιδιά
3) Μετανάστες γονείς σε εργαστήρι με παιδικά βιβλία
Αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό των βιβλίων - Στου Φιλοπάππου (7/4/2013)
Την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 και ώρες 11-13.30 οργανώνεται δράση για παιδιά και γονείς στου Φιλοπάππου και την Πνύκα. Η δράση οργανώνεται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με την Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το bookbook.gr. Αποτελεί δράση του Διαγενεακού προγράμματος, για γονείς και παιδία "Διαβάζουμε μαζί", που υλοποιεί το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης.
Γονείς και παιδιά θα πάρουν μέρος σε μια διαδρομή με διαδοχικές δραστηριότητες για τη φύση και την πόλη, με αφορμή βιβλία αλλά και τον ίδιο τον χώρο, με τη βοήθεια εθελοντών συνεργατών που θα τους περιμένουν. Σε κάθε σταθμό της διαδρομής θα λύνουν ένα μικρό μυστήριο, θα ερευνούν, θα δημιουργούν μαζί.
Η δράση εντάσσεται στο Διαγενεακό Πρόγραμμα «Διαβάζουμε μαζί», που υλοποιεί το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.
Συμπράττουν το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων και ομάδα από το πρόγραμμα Ακαδημία Πλάτωνος - «Πολιτισμός και Δημιουργία».
Σημείο συνάντησης: Είσοδος χώρου Φιλοπάππου από τον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου (Αγ. Δημήτρης Λουμπαρδιάρης), τέρμα λεωφορείου 230, ώρα 11:00
- Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: καθημερινά, 10 πμ - 6 μμ, στο τηλέφωνο 210.88.46.590
- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στο πλαίσιο των δράσεων του Διαγενεακού Προγράμματος "Γονείς και παιδιά διαβάζουμε μαζί" που υλοποιεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, διοργανώνει σεμινάριο και βιωματικά εργαστήρια, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, και ώρες 10:45-13:30, 3ης Σεπτεμβρίου 146 (Μέγαρο Διομήδη - Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ) με θέμα την ανάγνωση στην παιδική ηλικία (πατήστε εδώ).
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δραστηριοποιείται από το 2000 για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ. Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, εικονογράφοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και γενικότερα άνθρωποι που σέβονται τα δικαιώματα του παιδιού και είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν για την προώθησή τους στη χώρα μας.
Έχει ως τώρα αναπτύξει πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τα σχολεία, για να κάνει γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών, να στηρίξει παιδιά που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες και αντιμετωπίζουν κάθε είδους δυσκολίες. Είναι ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της γνώσης και του πολιτισμού για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών, να τους προσφέρει τη χαρά και τη δημιουργικότητα της ομαδικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας.
Είναι πεποίθηση ότι η συλλογική ενεργοποίηση παιδιών, εκπαιδευτικών, γονιών και η ευαισθητοποίηση όλων μας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση και την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στην κοινωνία μας.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.ddp.org.gr