Πληροφοριακά Στοιχεία για τα Διεγενεακά Προγράμματα
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με την υποστήριξη της ΓΓΔΒΜ, υλοποιεί διαγενεακό πρόγραμμα οικογενειακού γραμματισμού για οικογένειες που κατοικούν στην περιοχή ανάμεσα στην οδό Πατησίων, τον Σταθμό Λαρίσης, την πλατεία Βάθη και την πλατεία Αττικής.
Από τον Οκτώβριο του 2012, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Δικτύου, λειτουργεί κοντά στον Σταθμό Λαρίσης το «Εργαστήρι Πολιτισμού» με πολλές δωρεάν δημιουργικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και πρωτοβουλίες για τον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς και βοήθεια σε μαθήματα.
Βασική επιδίωξη του Δικτύου είναι η συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών της περιοχής, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, κυρίως σε ζητήματα οικογενειακού γραμματισμού (στήριξη των παιδιών τους στη μαθησιακή διαδικασία, τρόπους αξιοποίησης δωρεάν πολιτιστικών πόρων δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας κ.ά.), ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας, πρόληψης των διακρίσεων και του εκφοβισμού.
Το διαγενεακό πρόγραμμα πραγματοποιείται στο «Εργαστήρι Πολιτισμού» και απευθύνεται σε γονείς και παιδιά όλων των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της περιοχής. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των οικογενειών αυτών ώστε να βελτιωθεί η σχέση τους με το σχολείο και να ενισχυθεί ο γραμματισμός των μελών τους.
Βασικές ενότητες του προγράμματος:
- εξοικείωση με τρόπους στήριξης των παιδιών στην εκμάθηση γραφής – ανάγνωση μέσα από κείμενα του καθημερινού περιβάλλοντος και δραστηριότητες
- συνεργατική ανάγνωση και καλλιέργεια φιλαναγνωσίας
- τεχνικές συνεργατικής ανάγνωσης–ξεκλείδωμα κειμένων και εικονογράφησης μέσα από επικοινωνιακές και γλωσσικές πρακτικές
- τρόποι επιλογής βιβλίων – εξοικείωση με ποικίλα είδη βιβλίων
- βιωματικές δραστηριότητες με αφορμή τα κείμενα των βιβλίων και παιχνίδια διακειμενικότητας
- η ανάδειξη της ετερότητας (μέσα από κείμενα), ως παράγοντα που εμπλουτίζει τη ζωή
Το πρόγραμμα έχει βιωματικό χαρακτήρα και αξιοποιείται η δανειστική βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου. Δίνεται έμφαση στη συνεργατική (διαγενεακή) ανάγνωση βιβλίων και την άντληση από αυτά θεμάτων που αγγίζουν ετερότητες, φιλίες, δικαιώματα, σχολικές εμπειρίες καθώς και αυτοβιογραφικών κειμένων και μαρτυριών ανθρώπων που έμαθαν ανάγνωση σε μεγάλη ηλικία.
Κατά την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκονται πολύ κοντά στο Εργαστήρι, καθώς και το bookbook.gr, e-περιοδικό για τους φίλους των βιβλίων και της ανάγνωσης στις παιδικές και νεανικές ηλικίες.