Μήνυμα Υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Μήνυμα Υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Η παιδική ηλικία αποτελεί το κρίσιμο στάδιο κατά το οποίο τίθενται τα θεμέλια της υγιούς ψυχοσωματικής ανάπτυξης του ατόμου και διαμορφώνονται οι παραστάσεις που «χρωματίζουν» ανεξίτηλα τη στάση του απέναντι στον κόσμο, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα κοινωνική του προσαρμογή. Πίσω από κάθε παιδικό βλέμμα κρύβεται μια ιστορία, μια σειρά βιωμάτων και εμπειριών, ένα ολόκληρο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Τα παιδιά, με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό που τα διακρίνει, ζητούν από εμάς τους ενηλίκους ελάχιστα πράγματα για να είναι ευτυχισμένα, κυρίως την αγάπη και το ενδιαφέρον μας, την αίσθηση ότι μεγαλώνουν σε ένα δοτικό και στοργικό περιβάλλον, που τους προσφέρει ασφάλεια σε αυτή την ευαίσθητη ηλικιακή βαθμίδα. Οι μικροί μας φίλοι ικανοποιούνται εύκολα, με πολύ απλά πράγματα, δε συγχωρούν ποτέ όμως την αμέλεια ή την αδιαφορία.
Η σημερινή ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μας υπενθυμίζει ότι η σχέση μας με τα παιδιά δεν είναι αυτονόητη, ούτε δεδομένη. Ως ενήλικοι, γονείς ή / και εκπαιδευτικοί, οφείλουμε να τους αφιερώνουμε απλόχερα τον χρόνο που απαιτείται, να τους χαρίζουμε την προσοχή μας και την φροντίδα μας, να τους προσφέρουμε τις συμβουλές και την καθοδήγησή μας.

Δυστυχώς, ακόμη και σε μια εποχή που τα δικαιώματα του παιδιού κατοχυρώνονται από την ομώνυμη Σύμβαση, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 20 Νοεμβρίου του 1989, οι έννοιες «αγάπη», «υγεία», «θαλπωρή» και «οικογένεια», δεν είναι αυτονόητες για τα παιδιά όλου του κόσμου. Εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με δύσκολες καταστάσεις και βιώνουν τραυματικές εμπειρίες, τις οποίες δε μπορούν να διαχειρισθούν εύκολα. Τα στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων μας αποκαλύπτουν διαρκώς μια ζοφερή πραγματικότητα: παιδική εγκατάλειψη, στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών, οικογενειακή και ενδοσχολική βία είναι μερικές μόνο από τις μορφές που μπορεί να πάρει η κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Κατά τον Αντώνη Σαμαράκη, «Τα δικαιώματα του παιδιού είναι θεμέλιο στα δικαιώματα του ανθρώπου. Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια ‘δικαιώματα του ανθρώπου’». Στοιχειώδης υποχρέωσή μας, επομένως, είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά από κάθε είδους επιβουλή, από κάθε απειλή της σωματικής τους ακεραιότητας, της ψυχικής τους υγείας και της συναισθηματικής τους ισορροπίας • να τους προσφέρουμε ένα περιβάλλον, το οποίο τους εξασφαλίζει επάρκεια υλικών αγαθών, συνθήκες υγείας και υγιεινής, αλλά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την οικογενειακή σταθερότητα και την γονεϊκή αγάπη.
Με αφορμή λοιπόν μια συμβατική ημερομηνία, την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, ας στρέψουμε την προσοχή μας στα μικρά παιδιά, ας αφουγκραστούμε τα παράπονα και τις επιθυμίες τους κι ας καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να κάνουμε το χαμόγελο ν’ ανθίσει στα παιδικά πρόσωπά τους.

copyright 2012 © | ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ